Utbildningar

Tveka inte att kontakta oss vid frågor

Fordonsmonterad kran

Våra krankurser riktar sig till dig som kör lastbil av någon form och vill ha möjlighet att kunna lasta och lossa med fordonets kran enligt gällande kollektivavtal.

Under denna kurs går vi igenom grunderna inom arbetsmiljö, förarbehörighet, säkerhet, konstruktion, godshantering, redskap, daglig tillsyn, manövrering, lastkoppling, arbetarskydd, information om försäkringar med mera. 

Utbildningen är en grundkurs och omfattar beroende på tidigare erfarenhet ca 10 arbetsdagar.

Lätt klass - fordonsmonterad kran upp till 18 tonmeter.

Tung klass - fordonsmonterad kran över 18 tonmeter.

För att få TYA:s utbildningsbevis krävs godkänt teoriprov och godkännande på praktiskt manöverprov.

De som på transportavtalets yrkesområde hanterar en kran som är monterad på en lastbil med totalvikt över 3 500 kg ska ha ett yrkesbevis som utfärdats av TYA. Samma sak gäller om du jobbar med kran monterad på släpvagn och dragen av en lastbil med totalvikt på över 3 500 kg.

Ett yrkesbevis för fordonsmonterad kran gäller både för förare av styckegodskranar och timmerkranar. Det styrs av transportavtalet mellan Svenska Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund. Om du innehar TYA:s yrkesbevis anses du av branschen ha tillräcklig utbildning för att yrkesmässigt arbeta med fordonsmonterad kran. Detta krav gäller oavsett om du är anställd eller entreprenör.

Kurslängd på vår kranförarutbildning:

För dig som har stor erfarenhet av fordonsmonterad kran, ca 5 dagar.
För dig som inte har någon förkunskap alls, hör av dig för upplägg och pris!

Pris: Ring för kostnadsförslag!

För att kunna gå vår utbildning om fordonsmonterad kran krävs att du innehar C-körkort samt fyllt 18 år.

Inga förkunskapskrav krävs om du skall ta hela utbildningen. Arbetsgivarintyg för 30 månaders erfarenhet från arbete med fordonsmonterad kran för de som skall ta 5 dagars varianten.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Hjullastare

För att kunna arbeta som hjullastarförare krävs att du har traktorkort eller B-kort, (undantag finns). Du ska ha fyllt 18 år och ha erhållit tillräckliga kunskaper. För att erhålla utbildningsintyg eller yrkesbevis från TYA ska du ha teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter i:

Arbetsmiljö och säkerhet
Hjullastare
Hjullastare anläggning (valbar)

Vill du arbeta med godshantering arbetar du med att lasta, bära och lossa gods. Du använder skopa, kranarm, pallgafflar, men även hydrauliska redskap som sopvals eller snöslunga.

Vill du bli anläggningsförare kompletterar du med anläggningskursen. Då får du lära dig ritningsläsning, utsättning med mera och kan därefter även arbeta med vägbyggnad och liknande.

Utbildningens längd varierar mellan 1 - 6 veckor beroende på förkunskaper och tidigare erfarenheter.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Grävmaskin / Grävlastare

För att kunna arbeta som förare av grävmaskin krävs att du har traktorkort eller B-kort, (undantag finns). Du ska ha fyllt 18 år och ha erhållit tillräckliga kunskaper.

För att erhålla utbildningsintyg eller yrkesbevis från TYA ska du ha teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter i:

Arbetsmiljö och säkerhet
Grävmaskin
Anläggning

Vill du arbeta med grävmaskin kan du komma i kontakt med runtomsvängande maskiner som antingen är band- eller hjulburna. En annan vanligt förekommande maskin är grävlastaren eller traktorgrävaren som den också kallas. Den är utrustad med grävaggregat bak på maskinen och har en lastare monterad. För att köra en grävlastare krävs i de flesta fall minst B-körkort.
Utbildningens längd varierar mellan 1 - 9 veckor beroende på förkunskaper och tidigare erfarenheter.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Teleskoplastare

För att kunna arbeta som förare av teleskoplastare krävs att du har traktorkort eller B-kort, (undantag finns). Du ska ha fyllt 18 år och ha erhållit tillräckliga kunskaper.

För att erhålla utbildningsintyg eller yrkesbevis från TYA ska du ha teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter i:

Arbetsmiljö och säkerhet
Teleskoplastare

Vill du arbeta med teleskoplastare kommer du i kontakt med en maskin som utvecklats till en "multimaskin" och används inom en rad olika områden. Förutom att den kan fungera som en hjullastare med förlängd räckvidd, så kan även maskintypen vara runtomsvängande och på så sätt bli mer lik en mobilkran.

Utbildningens längd varierar mellan 1 - 6 veckor beroende på förkunskaper och tidigare erfarenheter.


Hittar du inte det du letar efter?

Tveka inte att skicka en förfrågan om just den utbildning du söker